Zupa krem z pietruszki i selera

03-08-2017
Seler i pietruszka to warzywa, które dominują w tej zupie. Biała zupa krem doprawiona rozmarynem oraz czosnkiem to ciekawy i smaczny pomysł na obiad. Jako dodatek można usmażyć chipsy z boczku, uprażyć słonecznik lub grzanki ziołowe.
Obrazek

Składniki

  • Pietruszka3.0 Sztuki
  • Seler1.0 sztuka
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Ziemniaki2.0 sztuki
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Majeranek1.0 Łyżeczka
  • Olej słonecznikowy3.0 Łyżki
  • Pieprz0.5 łyżeczki
  • Sól0.5 łyżeczki
  • Woda1.0 Litr
  • Słonecznik3.0 łyżki
  • Boczek4.0 Plasterki
  • Chleb razowy3.0 Kromki
  • Rozmaryn2.0 łyżeczki

Przygotowanie

1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Pietruszkę i selera obieramy, kroimy w słupki.

3. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół.

4. Do miski wkładamy warzywa, polewamy olejem i wsypujemy przyprawy. Mieszamy i wykładamy na blachę.

5. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 190 stopni.

6. Do garnka wlewamy wodę.

7. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostę, gotujemy. Dodajemy upieczone warzywa. Gotujemy 10 min. 

8. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Gotujemy kolejne 5 minut.

9. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Dodatki

1. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zezłocenia.

2. Boczek kroimy w paski lub kostkę i smażymy kilka minut na patelni z łyżką oleju do momentu powstania chrupiących chipsów.

3. Z kromek robimy grzanki.