Zupa grzybowa

12-08-2017
Jesień to pora na grzyby. Wyruszam wtedy do lasu. Lubie zapach lasu, cisza tam panująca mnie odpręża. Grzyby zawsze zbieram do koszyka. Zupa grzybowa z prawdziwków, maślaków oraz podgrzybków najlepiej świeżych. Aby cieszyć się ich smakiem w zimie suszę je. Zapach suszonych grzybów dodaje zupie aromatu. Najbardziej lubię z mięciutkimi, rozpływającymi się kluseczkami, albo uszkami z mięsem.
Obrazek

Składniki

  • Grzyby300.0 g
  • Cebula1.0 sztuka
  • Pietruszka1.0 Sztuka
  • Marchewka2.0 sztuki
  • Pieprz4.0 ziarenka
  • Liść laurowy1.0 sztuki\a
  • Ziele angielskie2.0 ziarenka
  • Mąka pszenna1.0 łyżka
  • Woda3.0 łyżki
  • Śmietana2.0 łyżki
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Pieprz2.0 łyżeczki

Przygotowanie

1.  Do niewielkiego garnka wlewamy 3 szklanki wody. Grzyby myjemy, usuwamy zanieczyszczenia i kroimy w kostkę. Wsypujemy do wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy całą cebulę. 

2.  W drugim garnku przygotowujemy wywar :  kość lub żeberko zalewamy wodą. Dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurow i pieprz. 

3. Marchewkę  i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.  Dodajemy do garnka z mięsem. Wrzucamy liść selera i pora. Wywar gotujemy przez 40 min. 

4. Po tym czasie dodajemy ugotowane grzyby razem z wodą. Dzięki temu zupa nabierze koloru i grzybowego smaku. Gotujemy przez 10 min.

5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6. W garnuszku rozrabiamy mąkę z wodą i śmietaną. Nie mogę zostać grudki. Wlewamy 3 łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Doprowadzamy do zagotowania ok 5 min.