Tymiankowe plasterki bakłażana

18-03-2018
Olej z suszonych pomidorów, posiekany czosnek, pieprz i tymianek to dressing, którym doprawiłam plasterki bakłażana. Upieczone w piekarniku na złocisty kolor z roztopionym serem mozzarella są pyszną opcją na ciepłą kolację. Podane na kaszy jęczmiennej z suszonymi pomidorami nadały sytości daniu. Pyszne i aromatyczne danie gotowe w 40 min.
Obrazek

Składniki

  • Bakłażan2.0 sztuki
  • Kasza jęczmienna100.0 g
  • Suszone pomidory4.0 sztuki
  • Olej z suszonych pomidorów4.0 Łyżki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Tymianek1.0 Łyżka
  • Mozzarella150.0 g

Przygotowanie

1. Bakłażana płuczemy, osuszamy i kroimy w równej wielkości plasterki. Posypujemy solią i odstawiamy na ok. 5 min, aby usunąć goryczkę.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

3. W miseczce mieszamy dressing: olej z suszonych pomidorów, posiekany czosnek, tymianek i pieprz. 

4. Na blasze układamy plasterki bakłażana i polewamy przygotowanym dressingiem.

Pieczemy przez 20 min do zezłocenia, pod koniec dodajemy plasterki mozzarelli. 

5. Kaszę jęczmienną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Suszone pomidory siekamy, dodajemy do ugotowanej kaszy.

6. Na talerz wykładamy kaszę i upieczone plasterki bakłażana z mozzarellą.