
Składniki
- Podłużne biszkopty400.0 g
- Mascarpone500.0 g
- Śmietanka kremówka 30%500.0 ml
- Cukier4.0 łyżki
- Żółtka4.0 sztuki
- Likier amaretto5.0 łyżek
- Kawa2.0 Łyżeczki
- Kakao DecoMoreno2.0 łyżki
- Żelatyna1.0 łyżka
Przygotowanie
1. 2 kopiate łyżeczki kawy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do metalowej miski lub garnka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i likier. Ubijamy na parze przez ok. 6-10 min nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serki mascarpone. Ciągle ubijając, dodajemy wystudzoną masę z żółtek. Dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Miksujemy do połączenia się składników.
4. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na spodzie naczynia.
5. Biszkoptowy spód smarujemy połową masy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych uprzednio w kawie. Smarujemy pozostałym kremem. Dokładnie wyrównujemy łyżką. Posypujemy gorzkim kakao.
6. Chłodzimy przez noc w lodówce.