Ruloniki macha z rabarbarem

30-08-2017
Zazwyczaj piekąc kruche ciasteczka używam masła i śmietany. Dlatego dziś postanowiłam zrobić je z olejem. Dzięki czemu są w 100% bez laktozy. Efekt? Ciasto było puszyste, elastyczne i wspaniale się go wyrabiało. Gotowe ciasteczka są kruche i niewiele różnią się od tych na maśle. Aby nadać ładnego, zielonego koloru dodałam herbaty macha. Do środka włożyłam rabarbar, który jest warzywem majowym. Wyszły pyszne słodko-kwaśne macha ruloniki.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna500.0 g
  • Herbata macha2.0 Łyżeczki
  • Olej słonecznikowy125.0 ml
  • Woda125.0 ml
  • Jaja4.0 sztuki
  • Cukier puder4.0 Łyżki
  • Sok z cytryny4.0 łyżki
  • Rabarbar4.0 łodygi
  • Wiórki kokosowe5.0 Łyżeczek

Przygotowanie kruchego ciasta

1. Do miski  przesiewamy mąkę, dodajemy machę, mieszamy łyżką.

2. Wbijamy żółtka, wlewamy olej, wodę i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.

3. Stolnicę posypujemy  mąką, wykładamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do lodówki.

4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Kroimy w niewielkie prostokąty.

5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

6. Na kawałki ciasta układamy pokrojony w paski rabarbar. Zwijamy w ruloniki. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy wiórkami. Układamy na blasze.

7. Ciasteczka pieczemy przez 20 min w temperaturze 180 stopni.