Placuszki z ziemniakami i marchewką

17-10-2018
Na dzisiejszy obiad zrobiłam pieczone placuszki z ziemniakami i marchewką. Podałam je z dipem jogurtowo-pietruszkowym. Smaczny pomysł na zdrowy obiad lub lunch do pracy. Z podanej porcji wychodzi 18 placuszków.
Obrazek

Składniki

  • Ziemniaki8.0 sztuk
  • Marchewka2.0 sztuki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Czosnek1.0 ząbek
  • Jaja3.0 sztuki
  • Mąka pszenna2.0 łyżki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Natka pietruszki4.0 łyżki
  • Olej rzepakowy4.0 Łyżki
  • Jogurt naturalny5.0 łyżek

Przygotowanie

1. Marchewkę, cebulę i ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody.

2. Do miski przekładamy warzywa, dodajemy jaja,  mąkę i posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki). Doprawiamy solą i pieprzem. Wciskamy ząbek czosnku, dokładnie mieszamy.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Polewamy olejem.

4. Na blachę wykładamy łyżką masę ziemniaczano-marchewkową formując okrągłe placuszki.

5. Placki pieczemy przez 30 min pamiętając, aby po uływie 15 minut przekręcić je na drugą stronę.

6. W miseczce mieszamy jogurt i  posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.