Placki ziemniaczane

17-08-2017
Chrupiące placuszki ziemniaczane, które najbardziej lubię z kwaśną śmietaną lub cukrem. Pomysł na tradycyjny obiad piątkowy.
Obrazek

Składniki

  • Ziemniaki10.0 sztuk
  • Cebula2.0 sztuki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Mąka pszenna2.0 łyżki
  • Pieprz2.0 łyżeczki
  • Sól2.0 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku.

2. Cebulę obieramy i ścieramy na tych samych oczkach co ziemniaki. Dodajemy do odciśniętych ziemniaków.

3. Do miski z ziemniakami dodajemy jaja, mąkę, pieprz i sól. Dokładanie mieszamy łyżką  lub ręką. Jeśli masa ziemniaczana jest zbyt wodnista dosypujemy mąkę " na oko". 

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką wykładamy masę na rozgrzany olej. Placki smażymy przez 5 min z obu stron na złoty kolor, aby były chrupkie.

5. Podajemy ze śmietaną lub cukrem. Jak kto lubi.