
Składniki
- Bakłażan2.0 sztuki
- Cebula2.0 sztuki
- Czosnek2.0 ząbki
- Dynia270.0 g
- Pomidory3.0 sztuki
- Oliwa z oliwek5.0 łyżek
- Ser feta150.0 g
- Tymianek2.0 Łyżeczki
- Natka pietruszki8.0 Gałązek
- Pieprz2.0 Łyżeczki
- Sól1.0 Łyżeczka
Przygotowanie
1. Bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłóż. Wydrążamy miąższ łyżką, odkładamy do miseczki.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy wydrążone łódeczki bakłażanowe, smarujemy oliwą.
3. Dynię myjemy, obieramy i kroimy w paski, układamy na papierze przy bakłażanach. Polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy tymiankiem.
4. Warzywa pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.
5. Na patelni przyrządzamy farsz: cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy posiekany miąższ z bakłażana i pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy na małym ogniu 10 min. Dodajemy pokrojone w mniejszą kostkę dynię i pokruszony ser. Mieszamy.
6. Do wydrążanych bakłażanów nakładamy farsz, pieczemy 15 min w 180 stopniach.
7. Podajemy z ugotowaną kaszą jęczmienną.