Orzeszki w polewie czekoladowej

19-11-2017
Orzeszki to wypiek, który obok pierniczków osładza święta Bożego Narodzenia. Kruche łupinki w środku wypełnione kremem orzechowym z dodatkiem wiśni. Polane polewą czekoladową i obsypane wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami.
Obrazek

Składniki

  • Margaryna125.0 g
  • Smalec100.0 g
  • Mąka pszenna600.0 g
  • Cukier2.0 łyżki
  • Śmietana 18%2.0 łyżki
  • Żółtka2.0 sztuki
  • Soda oczyszczona0.5 łyżeczki
  • Ocet2.0 Łyżki
  • Orzechy włoskie200.0 g
  • Jaja3.0 sztuki
  • Masło150.0 g
  • Cukier1.0 szklanka
  • Kawa rozpuszczalna1.0 Łyżeczka
  • Kawa1.0 Łyżeczka
  • Mleko3.0 łyżki

Przygotowanie

1.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, smalec, żółtka i pozostałe składniki. Kroimy nożem i zagniatamy ciasto.

2. Gotowe ciasto kroimy na 4 części. Jedną część zostawiamy na wierzchu, pozostałe wstawiamy do lodówki.

3. Z ciasta urywamy niewielkie kawałki i wypełniamy foremki.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Orzeszki pieczemy przez 10 min do zarumienienia.

 

Masa orzechowa

1.  Orzechy mielimy, sparzamy gorącym mlekiem.  

2. Do metalowej miski wbijamy jaja, dodajemy cukier i kawę. Ubijamy na parze ok 7 min. Studzimy.

3. W misce ubijamy masło mikserem na wysokich obrotach kilka minut do uzyskania jednolitej, maślanej konsystencji. Dodajemy masę z jajek, cukru i kawy ciągle miksując. Pod koniec dodajemy sparzone orzechy. 

4. Tak przygotowaną masą wypełniamy połówki ciasteczek w środek wkładając wiśnię ze słoika. Przykładamy drugą połówką.

5. Gotowe orzeszki maczamy w gorącej polewie, mielonych orzechach i wiórkami kokosowymi.