Muffinki ze śliwkami

26-08-2017
Muffinki to zaraz po tartach moje ulubione wypieki. Są szybkie w przygotowaniu i w zależności od składników mogą być słodkie lub słone. Miksowanie ciasta zajmuje 5-7 min, natomiast pieczenie 25-30 min. Czy to nie jest szybki wypiek? Słodkie z owocami są pysznym deserem, który możesz podać gościom lub dzieciom. Słone z serem, boczkiem lub warzywami jako przekąska do pracy. Te dzisiejsze to słodkie ze śliwkami. Posypane cukrem pudrem i doprawione cynamonem sprawią, że szybko znikną z patery :)
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna220.0 g
  • Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
  • Soda oczyszczona1.0 łyżeczka
  • Cukier6.0 łyżek
  • Jaja2.0 sztuki
  • Mleko240.0 ml
  • Olej słonecznikowy125.0 ml
  • Śliwki3.0 sztuki

Przygotowanie

1. Do miski wbiajmy jajka, wsypujemu cukier.  Miksujemy ok. 2 min. Następnie wlewamy mleko oraz olej. Miksujemy.

2. Przesiewamy mąkę, proszek, sodę oraz cynamon. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 

3. Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i kroimy na plasterki.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

5. Do formy na muffinki nakładamy  po łyżce ciasta, kładziemy plasterek śliwki i zalewamy kolejną łyżką ciasta. Dekoruję kolejnym plasterkiem. Przecież to śliwkowe muffiny :)

6. Pieczemy przez 25 min w temperaturze 180 stopni.

7. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.