Lemoniada melonowa z miętą

02-08-2017
W upalne dni należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Każdego dnia dorosły człowiek powinien wypijać ok. 2 litry napojów. Mając w zasięgu soczystego, słodkiego melona oraz aromatyczną miętę postanowiłam zmiksować pyszną lemoniadę. Melon to owoc niskokaloryczny, sprzyjający utrzymaniu prawidłowego stężenia cukru we krwi. Ponadto jest źródłem witaminy C wspomagającej odporność oraz zapobiegającej uszkodzeniom komórek. Melony są bogate w witaminę A, która sprzyja właściwemu funkcjonowaniu układu odpornościowego. Posiada także potas chroniący przed wysokim ciśnieniem krwi. Mięta to bardzo aromatyczne, ostre w smaku zioło. Uwielbiam dodawać ją do lemoniad z cytryną. Herbatkę miętową parzę przy problemach z żołądkiem, czy mdłościami. Mięta zawiera olejek eteryczny bogaty we flawonoidy, gorycze, karoten, witaminę A i C oraz mentol. Połączenie mięty i melona to doskonały sposób na orzeźwiający napój. Warto go schłodzić.
Obrazek

Składniki

  • Melon220.0 g
  • Mięta4.0 gałązki
  • Woda3.0 szklanki
  • Sok z cytryny3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Melona obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do misy blendera i miksujemy z 2  szklankami wody. Przecedzamy przez sitko, miąższ wyrzucamy. Wkładamy do lodówki.

2. Miętę zaparzamy, chłodzimy.

3. Sok z melona oraz napar miętowy mieszamy ze sobą. Wciskamy cytrynę. Przelewamy do szklanek z kostkami lodu i  plasterkami cytryny.