Kurczak w cieście

25-09-2017
Kurczak w cieście to przekąska, która szybko znika z talerza. Soczyste piersi z kurczaka w chrupiącej panierce. Podane z ketchupem lub ostrym sosem. Doprawione curry, imbirem i pieprzem ziołowym. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Obrazek

Składniki

  • Filet z piersi kurczaka300.0 g
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Curry3.0 Łyżeczki
  • Imbir2.0 Łyżeczki
  • Pieprz ziołowy2.0 Łyżeczki
  • Chilli1.0 Szczypta
  • Mleko0.75 szklanki
  • Mąka pszenna250.0 g
  • Jaja2.0 sztuki
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Kurczaka kroimy w niewielkie paski. W misce mieszamy przyprawy: curry, imbir, pieprz ziołowy, sól i pieprz. Dodajemy pokrojone piersi kurczaka, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min.

2. Do miski wbijamy jaja, wlewamy mleko. Miksujemy. Wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy do powstania gęstego ciasta. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące, maczamy w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy 5 min z obu stron do zarumienienia ciasta, sprawdzamy czy mięso nie jest surowe. 

4. Usmażone kąski odsączamy na  papierze ręcznikowym.

5. Podajemy z ulubionym sosem.