Kruchy spód na tartę

18-06-2017
Do zrobienia kruchego ciasta na tartę nie potrzeba wielu składników. Ciasto łatwo się rozwałkowuje i jest elastyczne. Gotowe ciasto należy wstawić do lodówki na 15 min. Upieczone ciasto jest idealnie kruche. Jeśli przygotowujemy wytrawną tartę warto dodać łyżeczkę soli, jeśli słodką cukru.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna150.0 g
  • Masło120.0 g
  • Śmietana1.0 łyżka
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Woda0.25 szklanki

Przygotowanie

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę mało, żółtko i śmietanę. Siekamy szerokim nożem przez 3 min.

2. Zagniatamy do uzyskania jednolitej kulki ciasta.

3. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min.

4. tym czasie formę na tartę wysmarowujemy masłem/olejem. 

5. Ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok. 4 mm w kształt koła. Wykładamy nim formę na tartę. Dokładnie dociskamy do boków formy.

6. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i wysypujemy grochem/ciecierzycą. Dzięki temu trickowi nasze ciasto nie będzie się zanadto podnosiło.

7.Spód wystarczy zapiekać przez 25-30 min w temperaturze 180 stopni.