
Składniki
- Mąka pszenna3.0 szklanki
- Masło250.0 g
- Żółtka4.0 sztuki
- Powidło śliwkowe4.0 Łyżki
- Cukier puder5.0 Łyżek
- Proszek do pieczenia2.0 łyżeczki
- Rabarbar5.0 Łodyg
- Jabłko1.0 sztuka
- Cukier puder1.0 szklanka
- Mąka ziemniaczana2.0 Łyżki
- Wiórki kokosowe200.0 g
Przygotowanie
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy szerokim nożem.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki z masłem. Zagniatamy ciasto. Gotowe wstawiamy na 15 min do lodówki.
3. Ciasto dzielimy na 3 części- 2 małe i 1 większą. Wkładamy do lodówki.
4. Łodyżki rabarbaru myjemy, obieramy z włókien i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru.
5. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
6. Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wykładamy spód formy, nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłem śliwkowym.
7. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z rabarbarem. Owoce wykładamy na spód ciasta.
8. 2 część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią owoce.
9. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do piany z białek. Mieszamy łyżką. Pianę rozsmarowujemy na cieście.
10. Ostatni, najmniejszy kawałek ciasta ścieramy na grubej tarce na pianę.
11. Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min.