Kruche ruloniki z jabłkami

15-10-2018
W ostatni weekend upiekłam kruche ciasteczka z jabłkami. Dzięki małej ilości cukru można je jeść bez ograniczeń. Pyszne ruloniki z jabłkami posypane cynamonem najlepiej smakują jeszcze na ciepło i podane z aromatyczną kawą.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna400.0 g
  • Cukier puder2.0 Łyżki
  • Masło200.0 g
  • Żółtka4.0 sztuki
  • Śmietana 18%2.0 łyżki
  • Jabłko2.0 sztuki
  • Wiórki kokosowe2.0 Łyżki
  • Białko jaja3.0 sztuki

Przygotowanie

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.Warto dodać od 1-2 łyżek ziemnej wody, aby  lepiej się zagniatało. Odstawiamy  na 20 min do lodówki.

2. Jabłko/ gruszkę obieramy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.

3. W misce miksujemy białka, cukier i wiórki kokosowe.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Ciasto rozwałkowujemy na grubośc ok. 0,5 cm i kroimy w kwadraty. Kawałki ciasta smarujemy białkiem i układamy pokrojone jabłka/gruszki. Zwijamy rulonik. Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i cynamonem.