Zupa krem z brokułów z prażonym słonecznikiem

03-08-2017
Zielona, brokułowa zupa z dodatkiem prażonego słonecznika i jajka to moja propozycja na sycącą zupę. Brokuł to warzywo nisko kaloryczne, zawierające chrom, który wspomaga pracę insuliny w organizmie. Ponadto jest źródłem witaminy C. Wraz ze szpinakiem brokuły sprzyjają zwalczaniu zaćmy, zapobiegają zawałom serca. Nie gotujmy brokułów za długo z powodu, że tracą kolor, składniki odżywcze i kształt.
Obrazek

Składniki

  • Brokuł1.0 główka
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Ziemniaki2.0 sztuki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Marchewka60.0 g
  • Pietruszka2.0 Sztuki
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki
  • Woda1.0 Litr
  • Słonecznik3.0 łyżki
  • Majeranek2.0 Łyżeczki
  • Gałka muszkatałowa3.0 szczypty
  • Sól0.5 łyżeczki

Przygotowanie

1. Do garnka wlewamy olej.

2. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do garnka z olejem. Podsmażamy przez 7 min mieszając.

3. Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy, wykrawamy twarde części. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dodajemy do garnka z warzywami. Wlewamy wodę i miksujemy na gładki krem.

4. Doprawiamy pieprzem, solą, gałką i majerankiem.

5. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.

6. Na suchej patelni prażymy słonecznik. 

7. Zupę podajemy z jajkiem i prażonym słonecznikiem.