Uwielbiam rafaello. Mogłabym je jeść codziennie niestety należą do kalorycznych słodyczy. Pralinki z mojego przepisu składają się z kaszy jaglanej, którą gotowałam na mleczku kokosowym z dodatkiem aromatu migdałowego. Można posłodzić je miodem lub ksylitolem. Dla odmiany część obtoczyłam w gorzkim kakao, natomiast resztę w wiórkach kokosowych. Ten słodki deser nie wymaga pieczenia.

Składniki
- Kasza jaglana150.0 g
- Wiórki kokosowe20.0 g
- Mleczko kokosowe280.0 ml
- Miód1.0 łyżka
- Płatki migdałowe15.0 g
- Aromat migdałowy0.5 Łyżeczki
Przygotowanie
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, następnie przelewamy wrzątkiem aby wypłukać goryczkę.
2. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe (250 ml), aromat i miód. Zagotowujemy. Dodajemy kaszę.
3. Gotujemy na małym ogniu do miękkości. Mieszamy co jakiś czas.
4. Ugotowaną kaszę blendujemy z 1/3 szklanki mleczka na gładką masę.
5. Wiórki kokosowe i płatki migdałowe prażymy przez 4 min. Dodajemy do kaszy i mieszamy.
6. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy we wiórkach kokosowych.
7. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.