
Składniki
- Mąka amarantusowa2.0 szklanki
- Jaja2.0 sztuki
- Cukier puder3.0 Łyżki
- Olej kokosowy3.0 Łyżki
- Woda gazowana250.0 ml
- Proszek do pieczenia1.0 łyżeczka
- Jabłko2.0 sztuki
- Pomarańcza1.0 sztuka
- Borówki3.0 łyżki
Przygotowanie
1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Do miski dodajemy żółtka, wodę gazowaną i roztopiony olej kokosowy, miskujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Ponownie miksujemy.
3. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do miski z ciastem delikatnie mieszając łyżką.
4. Gofrownicę rozgrzewamy do maximum, smarujemy olejem kokosowym.
5. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy ciasto i wypukłą stroną łyżki wyrównujemy.
6. Gofry pieczemy do 5 min, aż ciasto z łatwością będzie odchodziło od powierzchni gofrownicy.
7. Jabłka obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki wody i wrzucamy jabłka. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Pod koniec dodajemy obraną ( z białej skórki) i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Dusimy, aż woda wyparuje, a owoce rozpadną się.
8. Na upieczone gofry nakładamy konfiturkę i ozdabiamy borówkami.