
Składniki
- Mąka pszenna500.0 g
- Drożdże20.0 g
- Mleko0.25 szklanki
- Cukier1.0 łyżka
- Jaja1.0 sztuka
- Żółtka2.0 sztuki
- Cukier6.0 Łyżek
- Mleko250.0 ml
- Masło1.0 łyżka
- Orzechy włoskie100.0 g
- Mleko250.0 ml
- Masło200.0 g
- Cukier puder0.5 szklanki
- Olej rzepakowy3.0 Łyżki
- Konfitura różana3.0 łyżki
Przygotowanie
1. Drożdże wkruszamy do garnuszka z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki), wsypujemy łyżkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem, żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Mąkę przesiewamy do sporego garnka.
3. Do miseczki wybijamy jajo, dodajemy żółtko i cukier. Mieszamy widelcem lub mikserem. Wlewamy do mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn.
3. W rondelku podgrzewamy mleko i masło. Musi być ciepłe.
4. Wyrabiamy ciasto, wlewając powoli mleko z masłem. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania wylewamy na rękę olej. Formujemy kulę. Ciasto odstawiamy na 45 min pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Masa orzechowa
1. Orzechy włoskie mielimy w maszynce.
2. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mielone orzechy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Masło ucieramy z cukrem pudrem na maślany krem. Dodajemy orzechy z mlekiem. Dokładnie łączymy.
Formowanie rogalików
1. Stolnicę posypujemy mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
2. Na rękę wylewamy łyżkę oleju i ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na stolnicę, natomiast drugą przekładamy do garnka i odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Ciasto wyrabiamy kilka minut, następnie wałkujemy na kształt koła. Podsypujemy co jakiś czas mąką.
4. Nożem dzielimy ciasto na równej wielkości trójkąty. Na każdy nakładamy po 1/2 łyżeczki konfitury i po 1 łyżeczce masy orzechowej, rozsmarowując ją wzdłuż środka. Zaczynając od najdłuższych rogów zwijamy do środka i forujemy rogaliki.
5. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy przez 15 min w temperataturze 200 stopni, następnie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy 20 min.
6. Upieczone rogaliki studzimy. Smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami.