Kruche, rozpływające się w ustach ciaseczka. Mocno cytrynowe. Masz ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt wymyślnego? Zatem ten przepis przypadnie ci do gustu. Kruche ciasteczka, które szybko i łatwo można wykonać w wielu wersjach, czy to cytrynowe, czy klasyczne z cukrem na pewno zasmakują każdemu i w kilka chwil znikną z talerza.

Składniki
- Mąka pszenna300.0 g
- Masło200.0 g
- Sok z cytryny5.0 łyżek
- Cukier puder30.0 g
- Żółtka1.0 sztuka
Przygotowanie
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy żółtka, sok z cytryny i cukier puder.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
3. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 min do lodówki. A w między czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia i szukamy foremek do wycinania.
4. Po 30 min ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty, które układamy na blasze do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem, uprzednio ubitym widelcem i posypujemy cukrem.
5. Kruche ciasteczka pieczemy przez 10 min w temperaturze 180 stopni.