Zupa z pieczonym kalafiorem

03-06-2018
Zupa krem z pieczonym kalafiorem, który doprawiamy kuminem, słodką papryką i pieprzem ziołowym jest bardzo smaczna i nietypowa. Czosnek i kumin nadają jej wyrazistości, natomiast prażony sezam orzechowy posmak. To najlepsza zupa kalafiorowa jaką jadłam. Domownikom też posmakowała.
Obrazek

Składniki

  • Kalafior600.0 g
  • Ziemniaki3.0 sztuki
  • Marchewka1.0 sztuka
  • Pietruszka0.5 Sztuki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Olej rzepakowy3.0 Łyżki
  • Czosnek1.0 ząbek
  • Kumin2.0 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Słodka papryka0.5 Łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Sezam2.0 łyżki

Przygotowanie

1. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Przekładamy do miski z ziołami i olejem (2 łyżki), mieszamy.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którą wysypujemy różyczki kalafora. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 stopni.

3. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę  kroimy w cienkie pióra.

4. Do garna wlewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, miksujemy na krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i wciskamy ząbek czosnku. Dodajemy upieczony kalafior. Gotujemy przez 10 min na małym ogniu.

5. Zupę wlewamy do talerza i posypujemy prażonym sezamem.