Zupa pomidorowo-marchwiowa

10-08-2017
Soczyste, kwaśne pomidory dojrzewające na słońcu i słodka, chrupiąca marchewka to główne składniki tej zupy. Przyprawy tj. świeża bazylia, czosnek oraz gałka muszkatałowa nadają zupie aromatu i pikantności. Ugotowana w chłodny, jesienny dzień , aby wrócić pamięcią do smaku letnich, świeżych warzyw i ziół. Dlatego warto zamknąć w słoiku te soczyste pomidory oraz świeżą bazylię i czosnek.
Obrazek

Składniki

  • Pomidory4.0 sztuki
  • Marchewka5.0 sztuk
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Bazylia10.0 Liści
  • Gałka muszkatałowa1.0 łyżeczka
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Woda2.0 Litry

Przygotowanie

1. Do garnka wlewamy 5 łyżek oliwy, podgrzewamy. 

2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy 5 min na oliwie. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

3. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.  Kroimy w grubszą kostkę, dodajemy posiekaną bazylię i czosnek. Smażymy przez 5 min, następnie wrzucamy do garnka z marchewką. Blendujemy na krem.

4. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i  gałką. Podajemy z grzankami i śmietaną.