Zupa ogórkowa z ziemniakami

13-01-2018
Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Kwaśne, kiszone ogórki i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę to główne składniki tej zupy. Ogórki starte na tarce o dużych oczkach i podsmażone na maśle nadają zupie doskonałego aromatu.
Obrazek

Składniki

  • Ziemniaki2.0 sztuki
  • Marchewka1.0 sztuka
  • Pietruszka0.5 Sztuki
  • Ogórki kiszone6.0 sztuk
  • Czosnek1.0 ząbek
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Woda2.0 litr
  • Cebula1.0 sztuka
  • Masło klarowane2.0 Łyżki

Przygotowanie

1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. 

2. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

3. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę. Gdy się zezłoci dodajemy ogórki.  Podsmażamy 5 min i przekładamy do garnka z warzywami. Wlewamy wodę z ogórków. 

4. Do szklanki dodajemy łyżkę mąki i 3 łyżki zimnej wody, mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Dodajemy łyżkę śmietany, ponownie mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą. 

5. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.