Zupa krem z cukini

01-09-2017
Uwielbiam cukinię pod każdą postacią. Cukinia to warzywo niskokaloryczne. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszną i niezwykle szybką w wykonaniu zupę krem. Dodatek ziemniaków zagęszcza zupkę. Idealnie pasują do niej dodatki tj. prażony słonecznik, kleks śmietany, kilka kulek sera mozzarella, czy grzanki ziołowo-czosnkowe.
Obrazek

Składniki

  • Cebula1.0 sztuka
  • Por1.0 sztuka
  • Cukinia2.0 sztuki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Bazylia8.0 Listków
  • Gałka muszkatałowa2.0 szczypty
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Woda2.0 litry
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Śmietana 18%2.0 łyżki
  • Mąka pszenna1.0 łyżka
  • Ziemniaki3.0 sztuki

Przygotowanie

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Białą część pora myjemy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną  w średnią kostkę i obraną  cukinię.  Dolewamy wodę i gotujemy 5 min. 

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z zupą.

3. Zupę doprawiamy bazylią, gałką muszkatałową, pieprzem i solą. Dolewamy 2 szklanki wody.

4. Zupę blendujemy na krem. Jeśli nie jest gęsta zaprawiamy ją mąką i śmietaną.

5. Podajemy z podprażonym słonecznikiem i grzankami ziołowymi.