Zupa groszkowa z miętą

12-08-2017
Słodkie, zielone kuleczki wyskakujące ze strączka to główny składnik tej zupy. Dodatek orzeźwiającej, lekko ostrej mięty nadaje zupie charakteru. Podana z ziołowymi grzankami lub łyżką śmietany to mój pomysł na lekki obiad.
Obrazek

Składniki

  • Groszek3.0 szklanki
  • Marchewka1.0 sztuka
  • Cebula1.0 sztuka
  • Liście selera1.0 sztuka
  • Por1.0 Łodyżka
  • Kalarepa1.0 sztuka
  • Mięta2.0 gałązki
  • Olej słonecznikowy3.0 łyżki
  • Sól1.0 łyżeczka
  • Pieprz2.0 łyżeczki

Przygotowanie

1.  W garnku podsmażamy obrane i  pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, marchewkę i kalarepę.  Po 5 min warzywa zalewamy litrem przegotowaniej wody.

2. Dodajemy groszek, liście selera i pora. Gotujemy do miękkości.

3. Dodajemy umyte listki mięty. Całość blendujemy na gładkie krem.

4. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gotujemy 5 min.