Zupa dyniowa z porem

06-03-2018
Kremowa zupa z lekko ostrym porem i imbirem. Doprawiona curry i kurkumą. Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi pestkami dyni i słonecznika. Rozgrzewająca i sycąca. Idealna na zimowe obiady. Gotowa w zaledwie 30 min.
Obrazek

Składniki

  • Dynia300.0 g
  • Por20.0 g
  • Seler30.0 g
  • Imbir10.0 g
  • Marchewka50.0 g
  • Ziemniaki1.0 sztuka
  • Curry0.5 Łyżeczki
  • Kurkuma0.5 Łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Gałka muszkatałowa1.0 szczypta
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Pestki dyni3.0 Łyżki
  • Słonecznik2.0 łyżki
  • Chleb razowy2.0 Kromki
  • Olej kokosowy2.0 Łyżki

Przygotowanie

1. Dynię obieramy, kroimy w grubszą kostkę. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Białą część pora płuczemy i kroimy w plasterki. 

2. Ziemniaka i selera obieramy, myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Imbir obieramy, dodajemy do zupy.

3. Do garnka dodajemy olej kokosowy i warzywa, podsmażamy kilka minut. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 min. 

4. Zupę miksujemy na krem, jeśli wydaje się za gęsta dolewamy wodę. 

5.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry, kurkumą i gałką muszkatałową. 

6. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni 1-2 minuty. 

7. Kromkę kroimy w niewielką kostkę, skrapiamy oliwą. Podsmażamy na patelni do chrupkości.