Zupa czosnkowa z grzankami

19-09-2017
W zimne, ponure jesienne dni najlepiej smakują zupy. Ale takie rozgrzewające. Dlatego dziś postanowiłam zmiksować zupę z czosnkiem i ziemniakami. Czosnek jest naturalnym wspomagaczem odporności. W tej zupie ostry smak czosnku jest złagodzony. Koniecznie zróbcie chrupiące grzanki i całość posypcie startym żółtym serem.
Obrazek

Składniki

  • Woda2.0 litry
  • Żeberko wieprzowe1.0 sztuka
  • Marchewka1.0 sztuka
  • Seler20.0 g
  • Por1.0 Łodyżka
  • Ziemniaki4.0 sztuk
  • Liść laurowy1.0 sztuka
  • Ziele angielskie3.0 ziarenka
  • Czosnek2.0 główki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Rozmaryn1.0 łyżeczka
  • Gałka muszkatałowa1.0 szczypta
  • Chleb razowy2.0 Kromki
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki
  • Ser żółty20.0 g

Przygotowanie

1. Do garnka wkładamy żeberko, zalewamy 2 litrami  wody.

2. Marchewkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z żeberkiem. Dodajemy ziele, liść laurowy i pora. Gotujemy przez 30 min.

3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do wywaru. Gotujemy do miękkości.

4. Czosnek obieramy, przekrawamy na pół i wrzucamy do zupy. Gotujemy 10 min. Miksujemy na gładki krem.

5. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i gałką muszkatałową. Mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

6. Chleb kroimy w małą kostkę, podsmażamy na patelni z olejem ok. 5 min. 

7. Ser żółty ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.

8. Zupę wlewamy do talerza, dodajemy grzanki i posypujemy serem.