Zupa cebulowa

02-11-2017
Jesień szczególnie ta listopadowa kiedy większość dni jest pochmurnych, wietrznych i deszczowych to czas rozgrzewających zup. Dlatego przedstawiam Wam moją ulubioną zupę cebulową. Doprawioną gałką muszkatałową, rozmarynem i curry. Wyrazista i aromatyczna. Podana z grzanką lub w tym przypadku- ciasteczkami drożdżowymi.
Obrazek

Składniki

  • Cebula5.0 sztuk
  • Marchewka1.0 sztuka
  • Pietruszka1.0 Sztuka
  • Liście selera1.0 sztuka
  • Woda1.0 litr
  • Skrzydełko kurczaka1.0 sztuka
  • Ziele angielskie2.0 ziarenka
  • Liść laurowy1.0 sztuka
  • Curry1.0 Łyżeczka
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Sól0.5 łyżeczki
  • Gałka muszkatałowa0.5 łyżeczki

Przygotowanie

1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze pół plasterki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. 

2. Do garnka dodajemy skrzydełko z kurczaka, 2 ziela angielskie, liść laurowy i nać selera. Zalewamy litrem wody i gotujemy 30 min.

3. Na patelni przysmażamy cebulę, marchew i pietruszkę przez 5 min, przekładamy do garnka. Gotujemy 15 min. 

4. Po tym czasie wyławiamy skrzydełko. Wywar jarzynowy z cebulą blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i gałką muszkatałową. Gotujemy kilka minut.