Zielony koktajl z bananem

25-08-2017
Koktajl samo zdrowie. Jarmuż, pietruszka, ogórek oraz banan. Te składniki po zmiksowaniu dają pyszny i mega zdrowy koktajl. Zielone liście jarmużu to źródło wapnia, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Jarmuż i pietruszka to warzywa posiadające zielony barwnik- chlorofil o działaniu antyoksydacyjnym. To znaczy, że pewne związki pomagają stopować powstawanie wolnych rodników. Nie lubię gdy w koktajlu pływają kawałki jarmużu, dlatego po zmiksowaniu z wodą i przelaniu na sitku powstał zielony, jarmużowy sok. Idelany jako podkładka do koktajlu. Natka pietruszki to źródło witaminy C i A. Banan nadaje słodkości i dostarcza potas. Dodatek tahini nadaje ciekawego, sezamowego smaku. Warto pamiętać, że dodatek oleju, czy tahini wspomaga przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tj. A, D, E i K. Są one zawarte w zielonych, liściastych warzywach.
Obrazek

Składniki

  • Jarmuż6.0 Liści
  • Natka pietruszki8.0 gałązek
  • Banan2.0 sztuki
  • Ogórek3.0 Sztuki
  • Woda3.0 szklanki
  • Tahini1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1. Jarmuż myjemy, wykrawamy twardy środek i kroimy. Wrzucamy do misy blendera i miksujemy z wodą. Przecedzamy przez sitko.

2. Sok jarmużowy wlewamy do misy blendera, dodajemy posiekaną natkę, obrane i pokrojone ogórki ( dowolnie) oraz banana. Wlewamy wodę i blendujemy. Pod koniec dodajemy tahini.

3. Pijemy na zdrowie :)