Wiosenne, pikantne guacamole

08-02-2018
Awocado często gości w mojej kuchni. Przygotowuję z niego guacamole z czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Pomimo śniegu za oknem postanowiłam wyczarować iście wiosenną pastę. Zielone guacamole z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku. Podane na chrupiącej bagietce i udekorowane kiełkami z jarmużu. Pyszne i zdrowe śniadanie.
Obrazek

Składniki

  • Awokado1.0 sztuka
  • Rzodkiewki3.0 sztuki
  • Szczypiorek4.0 gałązki
  • Czosnek1.0 ząbek
  • Olej rzepakowy z chili0.5 łyżeczki
  • Sok z cytryny0.5 łyżeczki
  • Sól1.0 szczypta
  • Pieprz1.0 szczypta

Przygotowanie

1. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę ( nie wyrzucamy). Łyżką wyciągamy miąższ i przekładamy do miseczki. Dodajemy obrany ząbek czosnku i sok z cytryny. Blendujemy.

2. Rzodkiewki i szczypiorek  płuczemy, drobno siekamy. Dodajemy do guacamole. Doprawiamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki ostrego oleju. Mieszamy. Podajemy z chrupiącymi bagietkami. 

Jeśli nie zjedliście całego guacamole warto włożyć pestkę, aby nie ściemniało.