Wiosenne jęczmienotto z pieczonymi rzodkiewkami

02-02-2018
W tęsknocie za wiosną i nowalijkami stworzyłam pyszne kaszotto. Kasza jęczmienna, pomidory, ser camembert i chrupiące, pieczone rzodkiewki. Lekkie i sycące danie do pracy. Doprawione oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Obrazek

Składniki

  • Kasza jęczmienna120.0 g
  • Pomidory1.0 sztuka
  • Rzodkiewki10.0 sztuk
  • Ser camembert40.0 g
  • Szczypiorek0.5 pęczka
  • Koperek2.0 gałązki
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Sól2.0 Łyżeczki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Sok z cytryny1.0 łyżeczka

Przygotowanie

1. Kaszę jęczmienną płuczemy dwukrotnie w zimnej wodzie, następnie zalewamy wodą i dosalamy (2 łyżeczki). Gotujemy ok. 10 min. Studzimy.

2. W międzyczasie blachę wykładamy niewielkim kawałkiem papieru do pieczenia. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki. Układamy na blasze i polewamy łyżką oliwy, doprawiamy pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 min.

3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Ser pleśniowy kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do pomidorów razem z ostudzoną kaszą. Mieszamy do połączenia składników. Upieczone rzodkiewki przekrawamy na pół i dokładamy do kaszotta, doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.