Wegańskie drożdżówki z owocami

07-01-2018
Czy ciasto drożdżowe można zrobić bez mleka i jajek? Jak widać to możliwe. Ciasto z dodatkiem napoju sojowego oraz oleju. Są to alternetywne drożdżówki dla wegan. Pyszne, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Na nadzienie składają się: dżem truskawkowy, brzoskwinie, gruszki i śliwki. Nieodzowny dodatek to lukier.
Obrazek

Składniki

  • Drożdże50.0 g
  • Cukier1.0 łyżka
  • Woda0.25 szklanki
  • Mąka pszenna500.0 g
  • Napój sojowy250.0 ml
  • Cukier2.0 łyżki
  • Olej rzepakowy3.0 Łyżki
  • Brzoskwinie1.0 sztuka
  • Śliwki2.0 sztuki
  • Gruszka0.5 Sztuki

Przygotowanie

1. W garnuszku kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą i dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży, odstawiamy na 5 min w ciepłe miejsce.

2. Do garnka przesiewamy mąkę, dodajemy cukier. Wlewamy rozczyn, ciepły napój sojowy i olej. Wyrabiamy ręką do uzyskania ciasta, które będzie odklejało się od rąk. Podczas wyrabiania polewamy rękę olejem. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min, przykrywamy ściereczką.

3. Brzoskwinie i gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę. Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę.

4.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i szybko zagniatamy.  Na rękę wylewamy olej i odrywamy z ciasta kawałki, formujemy kulki i układamy na blasze w równych odstępach. Spodkiem kieliszka na wino robimy wgłębienie w cieście ( maczając uprzednio w mące). Wgłębienie smarujemy łyżeczką dżemu i układamy owoce.

6. Drożdżówki pieczemy przez 10 min w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszamy do 180 i pieczemy 20 min. Po ostudzeniu smarujemy lukrem : 80 g cukru pudru mieszamy z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami soku z cytryny.