Wątróbka z sosem śliwkowo-jabłkowym

17-10-2017
Wątróbka jest podrobem bogatym w żelazo, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Jedni ją lubią, a niektórzy krzywią się na samo słowo wątróbka. To wszystko ze względu na jej posmak. Dobrze doprawiona i podana z sosem śliwkowo-jabłkowym smakuje pysznie. Przepis na wątróbkę po żydowsku znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej.
Obrazek

Składniki

  • Wątróbka drobiowa500.0 g
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Słodka papryka1.0 Łyżeczka
  • Sok z cytryny0.5 łyżki
  • Majeranek1.0 Łyżeczka
  • Bułka tarta3.0 Łyżki
  • Olej rzepakowy3.0 Łyżki
  • Jabłko2.0 sztuki
  • Suszone śliwki10.0 sztuk
  • Imbir0.5 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Wątróbkę myjemy, przekładamy do miski. 

2. Czosnek rozcieramy z solą, pieprzem i przyprawami. Dodajemy 0,5 łyżki oleju i sok z cytryny, mieszamy.

3. Wątróbki nacieramy tą marynatą. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wątróbki obtaczamy w bułce tartej  i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 5-7 min.

4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do garnka wlewamy 1/4 szklanki  wody, dodajemy jabłka, pokrojone śliwki, doprawiamy imbirem. Dusimy na małym ogniu przez 10 min. Blendujemy.

5. Wątróbki podajemy z sosem, ziemniakami i surówką.