Tiramisu

20-06-2017
Tiramisu to włoski deser bez pieczenia. Biszkopty nasączane są mocną kawą, a krem składa się z ubitych na parze żółtek z cukrem, serka mascarpone i śmietany kremówki. Dodatkowo można dodać likier Amaretto. Pyszny, sycący i kaloryczny deser posmakuje każdemu. Wierzch warto posypać gorzkim kakao i przed podaniem udekorować świeżymi, sezonowymi owocami.
Obrazek

Składniki

  • Podłużne biszkopty400.0 g
  • Mascarpone500.0 g
  • Śmietanka kremówka 30%500.0 ml
  • Cukier4.0 łyżki
  • Żółtka4.0 sztuki
  • Likier amaretto5.0 łyżek
  • Kawa2.0 Łyżeczki
  • Kakao DecoMoreno2.0 łyżki
  • Żelatyna1.0 łyżka

 Przygotowanie

1. 2 kopiate łyżeczki kawy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do metalowej miski lub garnka wbijamy żółtka, dodajemy cukier  i likier. Ubijamy na parze przez ok. 6-10 min nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serki mascarpone. Ciągle ubijając, dodajemy wystudzoną masę z żółtek. Dokładnie miksujemy. Dodajemy  żelatynę rozpuszczoną  w 2 łyżkach zimnej wody. Miksujemy do połączenia się składników.

4. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na spodzie naczynia. 

5. Biszkoptowy spód smarujemy połową masy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów namoczonych uprzednio w kawie. Smarujemy pozostałym kremem. Dokładnie wyrównujemy łyżką. Posypujemy gorzkim kakao.

6. Chłodzimy przez noc w lodówce.