Tarta ze szparagami i czerwoną cebulą

11-05-2018
Krucha tarta ze szparagami, cebulą i pomidorami. Zapieczona z masą jajeczno-śmietanową, której smak wzbogaciłam czosnkiem. Pyszny i syty pomysł na ciepłą kolację. Sezon na szparagi w pełni zatem trzeba korzystać.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna150.0 g
  • Masło120.0 g
  • Śmietana 18%1.0 łyżka
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Szparagi10.0 sztuk
  • Pomidory1.0 sztuka
  • Czerwona cebula0.5 sztuki
  • Pieprz0.5 Łyżeczki
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Gałka muszkatałowa0.5 łyżeczki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Jaja2.0 sztuki
  • Śmietana 18%150.0 ml

Przygotowanie

Kruche ciasto

1. Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Wstawiamy do lodówki na 15 min.

3. Formę na tartę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. 

4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, przekładamy  do formy, nakłuwamy widelcem. Spód ciasta  przysypujemy grochem/ciecierzycą, aby się nie podnosiło. 

5. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

Farsz

6. Szparagi płuczemy i odrywamy końcówki. Gotujemy w lekko posolonej wodzie przez 10 min. Odcedzamy i kroimy.

7. Na upieczonym spodzie układamy cienkie plasterki cebuli, szparagi i półplasterki pomidora.

8. Do miski wbijamy jaja i rozbijamy widelcem, dodajemy śmietanę, posiekany czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatałową. Mieszamy i wylewamy na warzywa. Zapiekamy 30 min w temperaturze 180 stopni.