Tarta z pieczarkami i mozzarellą

30-06-2017
Chrupiące ciasto francuskie, pieczarki, szpinak i aromatyczna bazylia. Pomysł na szybki, smaczny i syty obiad lub ciepłą kolację.
Obrazek

Składniki

  • Mozzarella125.0 g
  • Pieczarki300.0 g
  • Ciasto francuskie275.0 g
  • Cebula2.0 sztuki
  • Szpinak1.0 szklanka
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Olej słonecznikowy1.0 łyżka
  • Bazylia6.0 Listków

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania, lekko rozwałkowujemy. Wykładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. 

3. Spód podpiekamy przez 15 min w temperaturze podanej powyżej.

4. Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

5. Cebulki obieramy i drobno siekamy.

6. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę i pieczarki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

7. Szpinak myjemy, odkrawamy końcówki.

8. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki, szpinak i posiekany czosnek. 

7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki, układamy na szpinaku. Dodajemy posiekaną bazylię.

8. Pieczemy przez 15 min w temperaturze 200 stopni.