Tarta z karmelizowaną cebulą i chorizo

09-08-2018
Kruche ciasto i wyśmienity farsz: karmelizowana czerwona cebula, kiełbasa chorizo i masa jajeczna z parmezanem i natką pietruszki. Smaczny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna150.0 g
  • Masło120.0 g
  • Śmietana1.0 łyżka
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Sól1.0 szczypta
  • Czerwona cebula6.0 sztuk
  • Kiełbasa chorizo7.0 plasterków
  • Parmezan2.0 Łyżki
  • Natka pietruszki3.0 łyżki
  • Jaja3.0 sztuki
  • Śmietana150.0 ml
  • Gałka muszkatałowa0.5 łyżeczki
  • Ocet balsamiczny2.0 Łyżki

Przygotowanie

Kruche ciasto:

1. Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Wstawiamy do lodówki na 15 min.

3. Formę na tartę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. 

4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, przekładamy  do formy, nakłuwamy widelcem. Spód ciasta  przysypujemy grochem/ciecierzycą, aby się nie podnosiło. 

5. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

Farsz:

1. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół  i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na oleju przez 20 min mieszając co jakiś czas. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym.

2. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Natkę płuczemy i drobno siekamy.

3. Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietanę, gałkę, sól i pieprz. Miksujemy. Dodajemy starty na małych oczkach parmezan i natkę pietruszki, mieszamy łyżką.

4. Na podpieczony spód wykładamy cebulę, kiełbasę i wylewamy masę jajeczną. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni, aby wierzch ładnie się zarumienił.