Tarta z botwinką i mozzarellą

18-06-2017
Na grządkach wyrosła piękna botwinka, którą trzeba jakoś spożytkować. Postanowiłam upiec wytrawną tartę, do której mam słabość. Kruchy spód, lekko chrupiąca botwinka, szparagi i ser mozzarella. Czy to nie brzmi pysznie?
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna150.0 g
  • Masło120.0 g
  • Żółtka1.0 sztuka
  • Śmietana1.0 łyżka
  • Botwinka1.0 pęczek
  • Szparagi10.0 sztuk
  • Mozzarella125.0 g
  • Sól2.0 łyżeczki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Pieprz0.5 łyżeczki
  • Olej słonecznikowy5.0 ml

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

1. Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Wstawiamy do lodówki na 15 min.

3. Formę na tartę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. 

4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, wykładamy formę, nakłuwamy widelcem. Spód ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i przysypujemy grochem/ciecierzycą, aby się nie podnosiło. 

5. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

Farsz:

1. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 6 min. Odcedzamy, odkrajamy główki.

2. Botwinkę myjemy, odcinamy liście od łodyżek. 

3. Na patelni podsmażamy pokrojone liście i łodyżki, dodajemy posiekany ząbek czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

4. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.

5. Na podpieczony spód wykładamy połowę pokrojonej mozzarelli, botwinkę, szparagi i pozostały ser. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 stopni.