Szarlotka z bezą

29-09-2017
Delikatna, z kruchym spodem i pyszną bezową pierzynką. Mowa o szarlotce, która króluje dziś w mojej kuchni. Po zjedzeniu słyszę tylko zachwyt nad jej smakiem. Ciasto idealne zarówno na weekend, czy święta. Może i Wy upieczecie inną wersję szarlotki?
Obrazek

Składniki

  • Mąka pszenna400.0 g
  • Masło200.0 g
  • Śmietana 18%2.0 łyżki
  • Proszek do pieczenia1.0 łyżeczka
  • Cukier puder8.0 Łyżek
  • Cynamon2.0 łyżeczki
  • Jabłko10.0 sztuk
  • Cukier15.0 łyżek
  • Żółtka3.0 sztuki
  • Białko jaja6.0 sztuk

Przygotowanie

1. Mąkę z proszkiem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w kostki masło, siekamy.

2. Do mąki z masłem wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę i cukier puder. Ponownie siekamy i zagniatamy do uzyskania jednolitej kuli ciasta.

3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.

4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

5. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

6. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na prostokąt, wykładamy do formy. 

7. Spód ciasta zapiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni.

8. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 

9. Na podpieczony spód wykładamy jabłka posypane cynamonem.

10. Białka oddzielamy od żółtek. 

11. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli. Powoli ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Do ubitej piany wsypujemy po łyżce cukru ciągle ubijajać.

12. Ubitą pianę z białek i cukru przekładamy na jabłka, rozsmarowujemy aby przykryła jabłka.

13. Szarlotkę pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 40 min.