Syrop z bzu czarnego

01-06-2018
Kwiaty bzu czarnego zawierają związki z grupy flawonoidów, które wykazują działanie przeciwgorączkowe, napotne oraz moczopędne. Pomagają przy problemach z zatokami oraz przeziębieniem. Sezon na czarny bez trwa od połowy maja lecz dopiero teraz znalazłam czas na zebranie i wykonanie tego syropu, który w zimie będzie jak znalazł do herbatki. Natomiast w lecie warto dodać go do lemoniady. Należy pamiętać, aby zbierać kwiatostany w pełni rozwinięte, które wyglądają świeżo i ważne jest, aby zbierać je z krzaków rosnących z dala od ruchliwych dróg.
Obrazek

Składniki

  • Kwiatostany bzu czarnego30.0 sztuk
  • Cukier1.0 kg
  • Cytryna2.0 sztuki
  • Woda1.0 litr

Przygotowanie

1. Kwiatostany płuczemy i usuwamy grubsze łodyżki. Zalewamy przegotowaną i przestudzoną wodą, dodajemy plasterki cytryny. Po 2 godzinach doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy w chłodnym miejscu na dobę. 

2. Po upływie doby wyciągamy kwiaty na sitko i dokładnie odciskamy.

3. Do otrzymanego żółtawego płynu stopniowo dodajemy cukier gotując na niewielkim ogniu do rozpuszczenia.

4. Gotowy syrop przelewamy do wyparzonych butelek i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy.