Sałatka z burakami, granatem i kaparami

25-09-2017
Wrzesień kojarzy mi się z orzechami, które znajduję w trawie oraz z buraczkami. Nie jest nowością, że uwielbiam pieczone buraczki. Ostatnio odkryłam inny sposób na pieczone buraczki. Po obraniu i umyciu robię z nich talarki. Powstają dzięki odpowiedniej stronie tarka. Będzie to sałatka z słodkimi buraczkami, rukolą, chrupiącym i kwaśnym granatem, słonymi kaparami oraz kaszą. Uwieżcie, że te składniki w połączeniu dają pyszną i sytą sałatkę. Świetnie nadaje się do zjedzenia w pracy. Nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Obrazek

Składniki

  • Buraczki10.0 sztuk
  • Kapary2.0 Łyżki
  • Rukola100.0 g
  • Granat1.0 sztuka
  • Trendy Lunch z soczewicą1.0 woreczek
  • Oliwa z oliwek3.0 łyżki
  • Tymianek3.0 Łyżeczki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce w plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który układamy buraczki. Polewamy je olejem i posypujemy przyprawami. Pieczemy 40 min w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.

3. Do miski wkładamy umyte listki rukoli, kaszę, buraczki, kapary i owoce granata. Mieszamy. Polewamy oliwą, doprawiamy pieprzem.