Sałatka z brokułem i jajkiem

07-12-2017
Gdy mamy niewiele czasu, a goście wpadają bez zapowiedzi najlepiej podać smaczną, sycącą i pięknie wyglądającą sałatkę brokułową. Oprócz świeżych i kolorowych warzyw dodajemy do niej ugotowane jajka.
Obrazek

Składniki

  • Brokuł1.0 główka
  • Pomidory3.0 sztuki
  • Jaja3.0 sztuki
  • Mix sałat100.0 g
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Jogurt naturalny4.0 łyżki
  • Majonez2.0 Łyżki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Słonecznik3.0 łyżki

Przygotowanie

1. Brokuła dzielimy na różyczki, opłukujemy i gotujemy 8 min  w osolonej wodzie, odcedzamy.

2. Jajka myjemy, gotujemy na twardo przez 10 min. Po ostudzeniu obieramy ze skorupki. Kroimy w ósemki.

3. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w niewielką kostkę.

4. Sałatę opłukujemy i wykładamy na półmisek. Układamy pomidory i brokuła. Następnie dokładamy jajka.

5. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Posypujemy prażonym słonecznikiem.