Sałatka z batatem i boczkiem

02-01-2018
Słodki, pieczony batat z aromatycznymi ziołami, chrupiący chips z boczku i kwaśne owoce jagodowe. Takie składniki znajdziecie w tej sałatce. Kolorowa i pyszna sałatka idealnie sprawdzi się w roli kolacji.
Obrazek

Składniki

  • Batat100.0 g
  • Boczek4.0 Plasterki
  • Suszone pomidory5.0 sztuk
  • Mix sałat150.0 g
  • Czerwona porzeczka2.0 łyżki
  • Borówki2.0 łyżki
  • Olej rzepakowy1.0 Łyżka
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Bazylia2.0 Łyżeczki
  • Ostra papryka0.5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Sok z cytryny0.5 łyżki

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Batata myjemy, przekrawamy na pół i kroimy na kształt frytek. Przekładamy na blachę do pieczenia,  skrapiamy  olejem, doprawiamy  pieprzem, bazylią i ostrą papryką. Pieczemy 20 min.

3. Boczek kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni, aż będą chrupkie ok. 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Sałatę mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny, przekładamy na półmisek.

5. Suszone pomidory kroimy w niewielką kostkę, układamy na sałacie. Upieczone kawałki batata obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę i przekładamy do sałaty. 

6. Boczek kruszymy i posypujemy nim sałatkę. Dodajemy owoce.