Sałatka z batatem, groszkiem i orkiszem

06-01-2018
Mieszanka Trendy Lunch to połączenie kaszy orkiszowej, cienkiego makaronu vermicelli oraz pomidorów suszonych. Makaron vermicelli uzyskiwany z przenicy durum to źródło luteiny wspomagającej wzrok. Natomiast kasza orkiszowa zawiera błonnik, który pomaga w trawieniu i da uczucie sytości. Pieczony batat i żurawina dodadzą słodkości. Chrupiący seler naciowy, suszone pomidory oraz groszek wzbogacą sałatkę o kolejne smaki. Doprawiona aromatycznym olejem z bazylią i cytryną. Sałatka idealna do pracy.
Obrazek

Składniki

  • Batat1.0 sztuka
  • Seler naciowy5.0 łodyg
  • Suszone pomidory6.0 sztuk
  • Sałata lodowa300.0 g
  • Groszek240.0 g
  • Trendy Lunch z orkiszem1.0 woreczek
  • Żurawina1.0 Łyżka
  • Słonecznik3.0 łyżki
  • Olej słonecznikowy2.0 łyżki
  • Rozmaryn0.5 łyżeczki
  • Ostra papryka0.5 łyżeczki
  • Sól0.5 Łyżeczki
  • Pieprz1.0 Łyżeczka
  • Olej z bazylią i cytryną3.0 Łyżki

Przygotowanie

1. Mieszankę Trendy Lunch gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.

2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 

3. Batata myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w paski. Do miski wlewamy 2 łyżki oleju, rozmaryn, sól, pieprz i paprykę, wkładamy pokrojonego batata i mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy przez 15-20 min.

4. Sałatę kroimy w niewielkie kawałki, przekładamy do miski. Selera obieramy z włókien, kroimy w plasterki, wkładamy do miski z sałatą.

5. Groszek odcedzamy na sitku, przekładamy do miski. Dodajemy żurawinę, pokrojone w paski suszone pomidory.

6. Upieczonego batata kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę. 

7. Słonecznik prażymy na patelni, przekładamy do sałatki. Mieszamy do połączenia się składników. Polewamy olejem i doprawiamy solą i pieprzem.