Rydze smażone na maśle

26-09-2017
Przedstawiam Wam najprostszy sposób na rydze. Smażone na maśle klarowanym z czosnkiem i cebulą. Rydze wystarczy doprawić solą i pieprzem pod koniec smażenia. Rydze to pyszne i aromatyczne grzyby.
Obrazek

Składniki

  • Rydze100.0 g
  • Masło klarowane3.0 Łyżki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Cebula1.0 sztuka
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Pieprz1.0 Łyżeczka

Przygotowanie

1. Rydze płuczemy zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Ogonki odcinamy przy kapeluszach.

2. Na patelni rozgrzewamy masło, Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, szklimy na maśle.

3. Dodajemy pokrojone w ćwiartki rydze, układamy blaszkami do góry. 

4. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do rydzy.

5.Rydze smażymy na dużym ogniu przez 5 min. Po zmniejszeniu ognia smażymy kolejne 5 min.

6. Doprawiamy solą i pieprzem.