Risotto z prawdziwkami i pomidorem

29-07-2018
Na dzisiejszą kolację przygotowałam pyszne risotto z grzybami i pomidorami. Doprawiłam świeżą zieleniną z grządek, włoskim parmezanem i kaparami. Te ostatnie dostałam od znajomej z Włoch. Smakują zupełnie inaczej niż, te które można kupić w sklepie. Są zasypane gruboziarnistą solą, a nie marynowane w octowej zalewie. Risotto było kremowe i aromatyczne.
Obrazek

Składniki

  • Ryż biały300.0 g
  • Pomidory2.0 sztuki
  • Czosnek2.0 ząbki
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Grzyby50.0 g
  • Mleko0.5 szklanki
  • Kapary4.0 Łyżki
  • Parmezan4.0 Łyżki
  • Natka pietruszki2.0 łyżki
  • Bazylia10.0 Liści
  • Masło1.0 łyżka

Przygotowanie

1. Do garnka dodajemy opłukane i pokrojone w niewielką kostkę grzyby, wlewamy szklankę wody i gotujemy na małym ogniu przez 30 min.

2. W drugim, niewielkim garnku przygotowujemy warzywny bulion. 

3. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, odsączone grzyby i pomidory ( uprzednio sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w grubszą kostkę. Dodajemy ryż i dusimy na małym ogniu przez 5 min, aż wchłonie część soku.

4. Następnie wlewamy mleko i mieszamy drewnianą łyżką co jakiś czas. Gdy ryż wchłonie płyn wlewamy po szklance bulionu  mieszając. Gotujemy ok. 40 min, aż ryż będzie miękki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5. Do risotta dodajemy posiekaną natkę, bazylię, masło, starty na małych oczkach parmezan i kapary. Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerz. Dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych.