Risotto z cieciorką i marchewką

02-01-2018
Risotto z dodatkiem ciecierzycy jest smacznym pomysłem na obiad. To syte danie można przyrządzić dzień wcześniej, aby następnego dnia nie musieć martwić się o przygotowanie obiadu po przyjściu z pracy, czy uczelni. Jest on świetnym pomysłem na danie do pracy, które wystarczy podgrzać.
Obrazek

Składniki

  • Marchewka1.0 sztuka
  • Pieczarki300.0 g
  • Cebula1.0 sztuka
  • Ciecierzyca310.0 g
  • Papryka1.0 sztuka
  • Pieprz ziołowy1.0 Łyżeczka
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Ryż biały300.0 g
  • Sól1.0 Łyżeczka
  • Słodka papryka2.0 Łyżeczki

Przygotowanie

1. Ryż płuczemy  w bieżącej wodzie dwukrotnie. Przekładamy do  garnka, zalewamy wodą i solimy. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości mieszając.

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju do zezłocenia. Dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy przez 10 min.

3. Ciecierzycę z puszki odcedzamy na sitku. Paprykę kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Do ugotowanego ryżu dodajemy cebulkę z pieczarkami, cieciorkę, paprykę i marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Mieszamy.

5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 min.