Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem

18-09-2017
Małe, okrągłe kuleczki mięsa pieczone w sosie pomidorowym. Z aromatycznym tymiankiem, oregano, czosnkiem i bazylią. Dodając do mięsa łyżeczkę musztardy byłam ciekawa akcentu smakowego jaki nada pulpecikom. Wyszły obłęnie. Podałam je z makaronem spagetti. Syty i pyszny obiad, który polecam zrobić.
Obrazek

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe500.0 g
  • Cebula1.0 sztuka
  • Czosnek4.0 ząbki
  • Bułka pszenna1.0 sztuka
  • Bułka tarta8.0 Łyżek
  • Olej słonecznikowy6.0 łyżek
  • Tymianek8.0 gałązek
  • Oregano4.0 Gałązki
  • Sól2.0 Łyżeczki
  • Pieprz2.0 Łyżeczki
  • Pomidory krojone1.0 Puszka
  • Bazylia5.0 Liści
  • Oliwa z oliwek2.0 łyżki
  • Musztarda Dijon2.0 Łyżeczki
  • Mleko250.0 ml
  • Jaja1.0 sztuka

Przygotowanie

1. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przysmażamy do zezłocenia i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Bułkę namaczamy w mleku, obciążamy garnuszkiem z wodą. Kiedy bułka wchłonie płyn i zrobi się miękka blendujemy.

3. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę, jajo, musztardę, rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy. Dokładnie zagniatamy ręką, aby połączyć składniki. Do masy mięsnej dodajemy bułkę tartą. 

4. Formujemy niewielki kulki, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy na tackę. Nasze pulpeciki odstawiamy do lodówki do momentu, aż sos będzie gotowy.

5. Do  niewielkiego garnka wlewam 2 łyżki oliwy i pomidory z puszki ( w moim wypadku sok pomidorowy). Gotuję na średnim ogniu ok. 35 min. Sos powinien troszkę zgęstnieć. Dodałam także 2 pomidory, które uprzednio sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w niewielką kostkę. Pod koniec do sosu dodajemy posiekaną bazylię i ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki po 6 min z obu stron na średnim ogniu.

7. Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu. Wkładamy usmażone pulpeciki. Możemy dorzucić świeże listki tymianku i oregano. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni.

8. Do sporego garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy sóil Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy 8 min. Odcedzamy. Przekładamy do garnka, w którym się gotował i wlewamy pozostały sos. Mieszamy.

7. Na talerz nakładamy makaron i pulpeciki.