Pudding chia z owocami

28-05-2017
Nasionka chia to drobne ziarenka, które można dodać do sałatki, jogurtu czy koktajlu. Nasionka należy odpowiednio wcześniej przygotować. Wystarczy na kilka godzin lub na noc odstawić do lodówki zamoczone w wodzie, soku lub mleku. Wedle własnych upodobań. Powstały pudding, do którego można dodać dowolne składniki jest alternatywą dla owsianki lub kanapek. Nasionka chia mają liczne właściwości prozdrowotne, dzięki czemu są zaliczane do superfood. Zawarty w nich wapń jest lepszym źródłem od mleka. Ponadto zawierają pełnowartościowe białko, błonnik oraz kwasy omega-3. Do mojego deseru dodałam mleko roślinne kokosowe co sprawia, że jest deserem bez laktozy. Wzbogacone o kwaśne kiwi, pomarańczę oraz ekspandowany orkisz z dodatkiem miodu i suszonej żurawiny jest pysznym, sycącym śniadaniem.
Obrazek

Składniki

  • Nasiona chia4.0 łyżki
  • Mleko roślinne1.0 szklanka
  • Pomarańcza1.0 sztuka
  • Kiwi1.0 sztuka
  • Ekspandowany orkisz3.0 łyżki
  • Kakao DecoMoreno1.0 Łyżeczka
  • Wiórki kokosowe2.0 łyżeczki

Przygotowanie

1. Nasiona chia zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 15-20 min.

2. Pomarańczę i kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wykładamy połowę na dno 2 szklanek. Wlewamy zżelowane nasionka chia.

3.  Na wierzch układamy pozostałe owoce i ekspandowany orkisz oraz wiórki kokosowe.

4.  Jeśli mamy ochotę na kakaowy deser zżelowane chia wymieszać z łyżeczką kakao.