Przyprawa do piernika

07-12-2017
Początek grudnia to odpowiedni czas na pieczenie pierniczków. Niezbędnym składnikiem jest przyprawa do piernika nadająca im wspaniałego aromatu, dlatego w tym roku postanowiłam zrobić ją sama. Przy pomocy moździerza i młynka do kawy udało mi się zmielić przyprawy. W jej skład wchodzi anyż, goździki, ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatałowa, imbir i kardamon. Po zmieleniu w całej kuchni unosił się zapach tych korzennych przypraw. A pierniczki z jej dodatkiem są pyszne i pięknie pachną.
Obrazek

Składniki

  • Cynamon5.0 łyżeczek
  • Kardamon1.0 Łyżeczka
  • Imbir2.0 Łyżeczki
  • Gałka muszkatałowa0.5 łyżeczki
  • Ziele angielskie6.0 ziarenek
  • Anyż1.0 sztuka

Przygotowanie

1. Do moździerza wkładamy gwiazdkę anyżu, ziela angielskie i goździki. Ucieramy, aż do uzyskania proszku. 

2. Dodajemy pozostałe przyprawy i ucieramy ponownie do połączenia składaników. 

3. Gotową przyprawę przesypujemy do słoiczka.